2012

Jedna od brojnih aktivnosti našeg kluba, realizovana početkom 2012. godine bila je nabavka automata za kafu, koji bi služio zaposlenima i đacima naše SSŠ „Branko Radičević“. Za ideju i realizaciju ove naše ideje zaslužni su Neda Kljajić, Anđelka Dragišić, Jelena Ivanović, Milica Bežanović, Nada Nedeljković, Petar Karanović, Marina Rakić, Aleksandra Savić, kao i Jelena Bulović, Tatjana Lovrić i Damjan Federico, članovi KlubaT sa svojom koordinatorkom i profesorkom Ivanom Stanković.

….

Dan je bio lep i sunčan, a mi smo se zaputili na Frušku Goru. I to na Stražilovo, na kom mestu je grob pesnika Branka Radičević, po kojem naša škola nosi ime. Išli smo sa našim vršnjacima iz Inđije. Šetali smo po prirodi, odradili nekoliko radionica, družili se i kvalitetno ispunili još jedan dan, i na kraju smo se svi, umorni i zadovoljni, vratili kući.
Imali smo i radionicu na engleskom jeziku pod nazivom „Peace building“ – Izgradnja mira. Radionicu je vodio Lane Stopher, koji je srdačno dočekan od strane naših aktivista, profesora i direktora škole, Marka Loša. Lane je bio zadovoljan aktivizmom naših đaka, kao i njihovim znanjem, dok su aktivisti bili zadovoljni novostečenim iskustvom, znanjem i druženjem. Prisustvovali su uglavnom već gore navedeni aktivisti.

Putovali smo.. I konačno smo stigli u Višegrad. Grad Ive Andrića i čuvenog mosta na Drini. Upoznali smo drugare koji tu žive i odredili ko će kog koga da se smesti. Bilo je to izvanredno iskustvo. Na Drini ćuprija je baš onakva kakvu je svi zamišljaju. Veličanstvena. Upoznali smo se sa mnogo novih ljudi, saznali dosta toga o Ivi Andriću, odradili smo i nekoliko radionica o multikulturalnosti pre nego što smo se zaputili nazad za Rumu i Inđiju. U Višegrad je išlo 4 naše učenice: Jelena Bulović, Anđelka Dragišić, Jelena Vasić i Milica Bežanović, sa još 15ak đaka iz Inđije.

Smislili smo i završili. Dokazali još jednom da se sve može kad se hoće. Iako je bio letnji raspust, bilo je jako toplo i niko nije hteo da pre početka školske godine dođe u školu, nekako smo se organizovali, zarad nekog većeg cilja. Prikupili smo sav alat i počeli, a ubrzo i završili. Renovirali smo našu prostoriju! Okrečili smo zidove, radijatore, prefarbali prozore i sve što je moglo da se poboljša, i učinili našu prostoriju lepšom, toplijom i veselijom. I to je sve odradilo pet devojaka koje su pet dana dolazile i marljivo radile. I na kraju, uspele, i bile prezadovoljne.

    …

Dugo smo ih čekali, a najzad i dočekali. Bila je to prava avantura. Dolazili su nam drugari iz Sombora, koje smo tad prvi put videli, i plan je bio da prespavaju kod naših đaka, a zatim ujutru da nastave put. Prvo smo gledali njihovu izvanrednu predstavu „Suđenje kondomu“ na kojoj smo se svi slatko ismejali. Usledila je večera i organizacija spavanja. 10 učenika su bili domaćini za spavanje, a još 13 se priključilo predstavi i druženju. Utisci su fenomenalni i prijateljstvo je ostvareno.

Najznačajniji događaj godine jeste bio put u Švajcarsku. Pet učenica je imalo tu privilegiju da ove godine boravi u Trogenu, i to Jelena Ivanović, Milica Bežanović, Marina Rakić, Neda Kljajić i Tatjana Lovrić, sa šk. koor. Ivanom Stanković. Stvarno događaj za pamćenje, o kojem se može pisati mnogo više nego što je dostupno.

Znanje stečeno na seminaru u Novom Sadu, preneli smo u Rumu, napisavši projekat pod nazivom „Veseli četvrtak“. Cilj tog projekta jeste podizanje samopouzdanja osobama sa invaliditetom i njihovo uključivanje u vannastavne aktivnosti naše škole. Posetilo nas je 10 drugara iz boravka u OŠ „Zmaj Jova Jovanović“ sa kojima smo se zbližili i združili, i tako načinili korak u realizaciji našeg projekta, koji će se nastaviti….