2013

Zajedničkom idejom, naših učenika iz Kluba tolerancije i Učeničkog parlamenta, njih 8 i Kancelarije za mlade, dogovorena je aktivnost za Dan zaljubljenih 14.02.2013 pod sloganom Samo se srcem dobro vidi. Lepe poruke sugrađani i građani Rume, ostavljali su na oglasnu tablu a za svaku lepu misao dobijali simpatična srca kao poklon. Ova aktivnost je dokaz lepe saradnje sa KzM .

Sreda, 20. mart 2013. godine je dan kada nam stiže proleće – simbol lepog, veselog, čistog. Rađanje nečeg novog, lepšeg. Vođeni tim, aktivisti KlubaT, učenici škole “Branko Radičević” iz Rume odlučili su da okreče ružne grafite u svom gradu. Nekoliko njih je preuzelo inicijativu, pronašli grafit, na mestu pored koga prolazi veliki broj naših sugrađana.

Petar Karanović, Marina Rakić, Jelena Ivanović, Milica Bežanović, Kristina Farkić i Nataša Antonjak uz podršku kordinatora Kancelarije za mlade iz Rume, Bojana Rusmira, uzeli su četke i krenuli u ulepšavanje svoje okoline. Uz priču, smeh i rad pokazali su svojim sugrađanima koliko su mladi u Rumi svesni, odgovorni i aktivni u svojoj lokalnoj zajednici. Sugrađani su im prilazili i pitali zbog čega to rade – odgovor je bio uvek isti – Da nam svima bude lepše! Ponosni onim što su dobili i dali za svoj grad, otišli su kući u priči kako je važno biti tu i biti odgovoran za sve rečeno, napisano i urađeno.

Predstavnici SSŠ “Branko Radičević” iz Rume, su za vreme Uskršnjih praznika realizovali radnu posetu Gimnaziji Slobodskoj u istoimenom gradu kirovske oblasti. Vršnjačka razmena podrazumeva prisustvo na 20 školskih časova, gde se učenici upoznaju sa metodama koje domaćin, u ovom slučaju Rusi, primenjuju u svom radu u školi. Nakon završetka posete učenici dobijaju sertifikat kao dokaz realizovane razmene.
Interesantno upoznavanje i predstavljanje na engleskom jeziku dvoje sličnih naroda. Prezentacije država, gradova, škola i vršnjačkih aktivnosti su učinile da se vršnjaci i kolege zbliže, združe i započnu druženje.
Besprekorna organizacija domaćina i njihova želja da nam pokažu što više od ogromne Rusije, činilo nas je srećno i ispunjeno.
Prvi susret sa Moskvom – Nešto božanstveno, bogato, ogromno. Puno glamura, sjaja. Veličanstveno. Željni da vidimo sve i upoznamo što više, bez trunke umora, dva dana obilazili smo najveće znamenitosti prelepe prestonice (Boljše teatar, Crveni trg, Leljinom mauzolej, veličanstvenu smenu straže i zidine u sred grada…zlatne kupole, prelepa zvona i simbol Moskve.
Bratski narod po mnogome sličan nama, putuje prostranom Rusijom vozom. Doživljaj je zaista bio iskusiti to. 14 sati provedenih u vozu sa prelepim pejzažima na trans – sibirskoj pruzi. Način života za mnoge.
Na železničkoj stanici u Kirovu, dočekali su nas naši domaćini (kolege i vršnjaci) i istog časa započela je otvorena komunikacija i strah od nepoznatog i neizvesnog je nestao. Radni sastanci, obilazak škole i grada su započeli već prvog dana. Stara zgrada škole, a opremljenost na vrhunskom nivou. Veliko ulaganje u obrazovanje, školske uniforme i disciplina su prve impresije nakon dana provedenog u njihovoj nastavi. Mi smo za njih bili osveženje. Veseli neznanci, otvoreni za priču, srdačni i slobodni. Prilazili su sa različitim ptanjima, sa molbama za fotografisanjem ili tražili nalog za prijateljstvo na facebook-u. Dragi naši prijatelji!
Želeli su da slušaju o našoj hrani, muzici, garderobi. Želeli su da znaju sve o našoj školi, rekama. Radovali su se svakoj novoj temi o Srbiji, Rumi.
Učenice su predstavile svoje sktivnosti iz Kluba tolerancije i grupa učenika je želela da uradi po koju radionicu zajedno sa našim devojkama.
Lokalna televizija, novine i regionalne internet novine, došle su na radni sastanak kako bi zabeležili naše utiske i kako bi napravili reportažu o delegaciji bratske Srbije. Poznanstva sa grupom iz Litvanije i Japana, koji su takođe na razmeni ostaju lepo iskustvo za nas.
Dogovorena je uzvratna poseta, Rusija – Srbija, početkom oktobra meseca. Tada ćemo mi biti na potezu kao domaćini da ugostimo i uzvratimo, ako ne i pružimo više, za naše divne prijatelje.

Advertisements