2014

I ove godine je SSŠ “Branko Radičević” iz Rume imala svoje predstavnike na interkulturalnoj razmeni u Švajcarskoj, grad Trogen, dečije selo pod pokroviteljstvom Pestaloci dečije fondacije od 4-19 septembra. Šest vrednih, veselih devojaka sa svojom profesoricom je krenulo put novog znanja, rada i drugačijih običaja. Petnaest divnih dana, svaka od njih sedam priča slično. Nataša Antonjak, Danijela Tubić, Dragana Rodić, Milica Bežanović, Snežana Đukanović, Ljubica Čotra i profesorica Žaklina Negovanović su predstavile svoj grad, školu, Klub tolerancije i sebe same vršnjacima iz Berna, kao i mlađanima iz Rusije. Kroz mnogo rada na temu tolerancije, ljudskih prava i nenasilne komunikacije, a kroz igru, njih šest će svojim drugarima iz Rume kroz radinice preneti nova iskustva i načine razmišljanja.
Opština Ruma je i ovoj put finansijski podržala aktivnost radi sticanja znanja i pravnih vrednosti. Suveniri i prospekti Rume, kruže gradovima Srbije (Inđija, Sombor), kao i gradovima Švajcarske, gde smo na najbolji mogući način poslali dobru poruku o radu naše Turističke organizacije.
I nekoliko dana posle, devojke sa istim žarom prepričavaju događaje, smeju se i uz osmeh sećaju svega iz te, kako kažu, čarobne zemlje. Već se planiraju brojne radionice kako bi upoznale što više vršnjaka sa temama koje su tamo obrađivale. Marko, sjajan radioničar je bio pravi domaćin i brinuo da sve protekne kako treba.

Naša škola ne zastaje! Uveliko se spremamo za sledeću razmenu, ali ovaj put ka istoku. Kulturalna-obrazovna razmena za vršnjacima iz Slobodskog, kirovska oblast, Rusija. Oni dolaze da upoznaju naš grad, školu, kulturu, običaje i obrazovanje. Direktor škole, Marko Loš, prof. sa svojim saradnicima vredno priprema program razmene kao i propratni sadržaj koji želimo da im obezbedimo. Grupa učenika sa prof. Ivanom Stanković koja je bila u poseti ruskom gradu, žele da im budu podjednako dobri domaćini kao što su oni nama bili.
Puno događaja i kvalitetnih sadržaja pruža naša škola, grad, mi sami! Javljamo se sa sledećim aktivnostima…

U organizaciji Građanskog fonda Panonija iz Novog Sada, dva učenika naše škole prošli su obuku za pravljenje – montiranje filma. Svaki grad je dobio da uradi film na temu Pričaj mi o sebi.. Naš učenik Aleksandar Grozdanić se prihvatio posla i napravio film pod nazivom Recite vi nama šta je istina – kako Srbi vide Rome u Rumi.
Veliku podršku i saradnju imali smo u selu nadomak Rume, kod porodice Kolbas. Scenario, režija, gluma, montiranje sve su uradili aktivisti Kluba tolerancije za nepune tri nedelje.
Film je prikazan u našoj školi – Klub-Učenički parlament, potom je emitovan na Radio televiziji Vojvodina2, a distribuiran je i u par američkih gradova gde se prikazivao na skupovima Srba, Roma i drugih manjina okruga.

Klub tolerancije širi svoje aktivnosti i menja načine pristupa problemima. Ovaj put smo ugostili studente Novog Sada, aktiviste Novosadskog humanitarnog centra. Učestvovali smo u forum teatru. Kažu, nikada nisu imali tako slobodnu, otvorenu, dobru i pametnu publiku. Bravo za naše aktiviste!!
Tema predstave je Budi zdrav/a u stvarnom i virtuelnom svetu. Tema o kojoj nikada dosta priče i saveta. Natašin lik nije dobro završio u origunalnom izvođenju predstave pa su naši učenici svojim idejama, pričom i glumom pokušali da promene tok i pomognu, saznaju dobr način donošenja odluke. Sjajna Anđelka Dragišić, Milica Paravinja, Milica Bežanović, Jelena Ivanović, Branislav Uzelac, oprobali su se i na sceni i podjednako dobro se stavili u ulogu bez “generalne probe”. Mladi aktivisti, naši novi članovi, stidljivo su u početku bili grupisani u donjem delu sale (njih 20) da bi se kasnije odvažno priključili napred, i svojim aktivnostima doprineli veselijoj atmosferi predstave. 53 prisutna učenika je podelilo iskustvo sa starijim “kolegama” u oblasti omladinskog aktivizma. Uz par fotografija i obećanje o budućoj saradnji, ispratili smo goste put Novog Sada.

Predstavnice Građanskog fonda Panonija iz Novog Sada, posetile je SSŠ “Branko Radičević”, 12.novembra sa temom Multiplikovano ka NE-nasilju ili radno Svaki je dan dan deteta. Sa sjajnim filmom iz njihove produkcije, otvorena je diskusija na temu nasilja među mladima.
Predstavnici PS Ruma su bili prisutni i svoje iskustvo podelili sa učesnicima panela. Školski policajac je ima puno priča iz prakse, koje su podstakle sve nas da se još više aktiviramo u radu prevencije. Direktorica centra za socijalni rad je iznela svoja zapažanja i razmišljanja na temu nasilja. Pohvalivši film, rada je za dalju saradnju i pomoć u okviru ove teme. Uvek vredna predstavnica Crvenog krsta već je pronašla način, mesto i ciljnu grupu za distribuciju filma…
Milica Bežanović i Danijela Tubić, aktivistkinje Kluba tolerancije iznele su rezultate ankete koje su uradile na nivou škole o zastupljenosti nasilja među mladima. Direktor Marko Loš, stoji kao podrška svima nama na nivou škole i zajedničkim snagama se trudi da na sebi svojstven način priđe osobama spornog ponašanja i delovanja i usmeri ih na dobru stranu.
Negde zajednički zaključak jeste da je potrebno pomenute institucije uvezati i na najfleksibilniji način sarađivati, kako bi jedni druge usmeravali i pomagali u edukaciji, realizaciji i promociji smanjenja nasilja.

Kao i prethodnih godina i ove je šest učenika naše škole krenulo put Švajcarske – Trogen, dečije selo Pestaloci. Petnaest dana radionica, druženja, ekskurzija u zemlji iz snova sa stručnim, obučenim ljudima koji rade sa našim mladima. Mnogo korisnih stvari, novih ideja, puno snage i volje pri povratku kući da sve što su tamo čuli i naučili prenesu ostalim vršnjacima u školi, gradu.
Velike su pripreme za odlazak – aktivnosti, jezik, projekti – ali kako mladi kažu “sve se isplati”. Ove godine mlade Aleksandra Grozdanića, Nikolu Kejića, Ivana Jeremića, Jovanu Negovanović, Dunju Drobac i Nikolinu Jovanović, vodila je profesorica Branka Andrić. Svi imaju isto osećanje – lepog i korisnog.
Zadaci po povratku sa kampa su urađeni, a utisci se još prepričavaju, gledaju fotografije…
Naredne godine najboljih šest učenika uzeće učešće na istom mestu sa novim elanom i idejama…. Budite vi baš u tih šest:)

Seminar na temu Aktivizam, volonterizam i participacija je priča koja se prožima već tri – četiri godine u Rumi u našoj školi. Radioničarke Višnja i Bilja na jako pristupačan način približe sve potrebne termine mladima kako bi oni nesmetano mogli da pristupe realizaciji akcionog plana za određeni cilj. 15-tak aktivista, uglanom prve godine naše škole prisustvovalo je jednodnevnom seminaru a samo njih troje imaće priliku da na dvodnevnom seminarau u Novom Sadu u maju mesecu, sluša nastavak priče i napravi konkretak plan koji će ostvariti u našoj lokalnoj zajednici..

Kako u mladima leže snaga, ideje, kreativnost, znanje je ono što im je potrebno dati a oni će sa tim znati šta dalje. Da je tako, pokazuju dva uspešno realizovano učenička projekta u protekle dve godine. U ovoj čekamo novu ideju….

Advertisements