2015

Dvoje učenika, Sara Radović i Branislav Uzelac, članovi Učeničkog parlamenta SSŠ „Branko Radičević“ i članovi Kluba Tolerancije predstavljali su školu i naš grad na Dečijoj nedelji u Skupštini Republike Srbije, 6.oktobra 2015 godine.
Na početku radnog dana, pozdravila nas je predcednica Skupštine Maja Gojković, koja nas je upoznala sa načinom rada Skupštine, procedurom donošenja zakona i sličnim korisnim stvarima. Nakon toga radni tim na temu diskriminacija i dečija prava počeo je sa edukativnim delom gde su mladi iz svih gradova Srbije aktivno učestvovali i ubrzo se taj deo pretvorio u debatu i radioničarski rad.
Mladi entuzijasti su odgovorno iznosili svoje stavove i predloge, u nameri da poboljšaju položaj svojih drugara kao i da se potrude da njihovo sutra bude bolje i dostupačnije njima.
Zanimljive radionice, lepo druženje i ukusni ručak ostaće sa fotografijama u lepom sećanju i dobroj praksi našim učenicima baš kao i meni, njihovoj profesorici koja sa njima radi i podržava ih u svakoj akciji i doroj nameri za njih same i za školu.

20. Novembra održali snmo sastanak radionicu povodom Međunarodnog dana deteta, tako što smo obradili Konvenciju o dečijim pravima, uradili radionicu na temu Da probamo zajedno i podelili lična iskustva članova Kluba, koliko se njihovo mišljenje uvažava i koliko se oni osećaju samostalno i odgovorno za svoje postupke.
Radionica Da probamo zajedno ima za cilj da grupa učenika odglumi hendikep koji su „izvukli“ i da svi zajedno naprave kutiju. Nemi, gluvi, nagluvi, slepi, slepovidi, autistični, nepokretni, psihički ometeni…. probavali su i uspeli da napreve kutiju. Bez pomoćnih sredstava, pomoći drugih. Sa puno strpljenja i tolerancije, kažu uspeli su jer su svi bili nečim sličnim povezani. Složili smo se da je inkluzija istih veoma važna u svim nivoima društva. 15 učenika sa profesoricama Ivanom i Žaklinom, dogovorili su naredne aktivnosti i edukacije za predstojeće važne datume mladih našeg grada.

Šest najaktivnijih učenika iz Kluba tolerancije (Branislav Uzelac, Tatjana Vukotić, Mirjana Đorđević, Sara Radović, Srđan Bilanović i Milica Kaluđerović) iz SSŠ ”Branko Radičević“ iz Rume, zajedno sa supervizorom Draganom Mijić, krenuli su put Švajcarske, u Trogen. Dvonedeljni boravak je bio edukativnog karaktera, i deo je Multikulturalnog programa “ Živeti tolerantno“, u koji je naša škola već pet godina uključena. Kao i do sada, naš direktor Mirko Zrnić je podržao naše aktivnosti i u dobroj saradnji sa Opštinom, koja nam je finansijski omogućila odlazak, bili su uz nas, a mi im znanjem vraćamo!
Zajedno sa grupama učenika iz Zrenjanina i Inđije, Rumljani su se smestili u Dečje selo Pestaloci. U drvenim kućicama, okruženim bajkovitom prirodom, deca su se učila zajedničkom životu, redu, radu i disciplini. Na radionicama koje su pohađali svakog dana, naučili su mnogo toga o timskom radu, poštovanju, toleranciji, diskriminaciji i svim aktuelnim temama koje se dešavaju oko nas. Vikendi su bili rezervisani za ekskurzije i uživanje u upoznavanju najuređenije zemlje na svetu. Posetili su Lucern, Cirih, obližnji St Galen… Divili su se pogledu sa vrha Santis do kojeg su stigli žičarom i magičnim Rajninim vodopadima. Posetili su i edukativni centar nauke „Tehnorama“, kao i fabriku sira u Apencelu.
Dve nedelje je učenicima bilo malo za druženje i upoznavanje, ali sasvim dovoljno da se nauče tome kako da žive u skladu sa pravilima i ista nauče da poštuju. Dovoljno da shvate i osete koliko je važno nemati predrasude i koliko je diskriminacija u društvu nepotrebna. Sasvim dovoljno da se podsete koliko je malo truda potrebno da nam zemlja bude čista i lepa i kako nije teško biti vredan, kulturan i tolerantan. Sve, tamo naučeno, sigurno će preneti na vršnjake svoga grada, kao i na članove KlubaT kroz radionice i aktivnosti

 

Advertisements