2017

Švajcarska 2018

Napravljen je izbor učenika za putovanje u Trogen na Interkulturalnu razmenu!

Učenici koji će krajem januara 2018.godine putovati na omladinsku razmenu su:

  1. Tomašević Teodora
  2. Serbedžija Dejan
  3. Paunović Željana
  4. Živković Tijana
  5. Kokor Lea
  6. Grbić Anita

Ove godine profeosrica Dragojević Danijela biće supervizor ove grupe.

Na omladinsku razmenu u Švajcarsku kreće još 34 učenika iz 6 gradova Vojvodine. Razmena će biti sa mladima iz Poljske.

Našoj grupi predstoji niz pripremnih radionica na temu interkulturalni dijalog kao i niz jezičkih radionica.

Srećan rad i uspešnu razmenu im želi KlubT. 🙂

 

 

Holokaust

Početak novembra je uvek rezervisan za aktivnosti koje su posvećene stradanju Jevreja.

KlubT i ove godine obeležava neke datume u vezi sa pomenutim kroz radionice, gledanje filma kao i izložbu autorskih dela naših učenika, učenika SSŠ „Branko Radičević“.

Daniela Vasić, profesor srpskoj jezika i književnosti se priključila našim aktivnostima kroz istraživanje o Jevrejima, njihovim bogatstvima i njihovim profesijama. Ko su bili ti ljudi, čime su se bavili, zašto su stradali,….samo su neka od pitanja na koja su učenici pravnog smera želeli da dobiju odgovor.

Željko Radić, profesor likovne umetnosti je sa svojim sjajnim učenicima crtao, stvarao po inspiraciji individualca, kako mi danas doživljavamo stradanje Jevreja, bol i patnje. Koji su to događaji koji su dirnuli naše učenike modelare odeće, možemo videti na izložbi u holu škole.

Ivana Stanković, koordinator KlubaT i profesor poslovne informatike sada u svojstvu radiničara sa učenicima naše škole u vidu vannastavnih aktivnosti, je realizovala radionice na temu Holokausta. Učenici su upoznati sa temom i radionice koje su urađene jesu sećanje na Kristalnu noć i radionice o Miru nakon toliko godina. Reakcije učenika su različite. Mladi promišljaju i pokušavaju da zamisle takav svet u kojima nema prava i  nema istih mogućnosti za sve. Mladi su kroz radionicu Moja savršena država kroz crteže zastava i sa sastojcima za savršenu državu predstavili grupni rad i istakli šta je, po njihovom mišljenju, najbitnije za dobro društvo i uređenu državu.

Ivana Stanković

image-0-02-05-2b0e9db3e4a0a293f75996d9e7dca58b0160a9815ec99fc15b2237f8c5d69122-Vimage-0-02-04-a580feb5e008c7720508a215b62a6f8af24d3c768155738f2cf58c8588dd28d0-V

 

 

image-0-02-05-f6108bd6bf3e7c824a070543f933d82d611ea82a569a00f07ca9ebe0939b3e9a-V

 

Dečja nedelja 2017

Klub T je ove godine Dečju nedelju obeležio u školi „Branko Radičević“ na dva načina.

  1. oktobra smo sa saradnicom iz Inđije, Zoricom Petrović, proveli vreme na izradi fraktalnih crteža. Radili su učenici škole u grupama i na taj način se pridružili projektu „Karavan fraktalne svesti“.

Druga aktivnost jeste posvećena temi ovogodišnje Dečje nedelje „Gradimo mostove“ gde je urađena radionica na temu solidarnosti, podrške i razumevanja mladih prema starim licima. Učenici su svojim primerima potvrdili da naši mladi jesu svesni i odgovorni mladi ljudi.

 

20171004_163602

 

20171004_165121

 

 

VRŠNJAČKI KARAVAN INTERKULTURALNE EDUKACIJE

… Jednom davno, iz daleke zemlje , na  dugo putovanje  krenuo je karavan… Ne brojeći dane, upoznajući neobične predele, drevne gradove i  razne narode … karavan  nabasa na tamni vilajet.  U tmini,  teško hodeći kamenitom stazom  karavan stade pratiti glas,  sve  jednako govoreći : „ Ko ovog kamenja ponese – kajace se, a ko ne ponese – kajace se“.  Neki iz karavana pomisli: – „Kad cu se kajati, zasto da ga nosim?“ A drugi : „- Daj barem jedan da ponesem…“ Kad  putnici iz tamnog vilajeta izađu , svetlo dana  pokaza da je sve ono kamenje  bilo drago kamenje. Onda oni koji nisu  poneli stanu se kajati sto nisu, a drugi  koji ponesoše, sto nisu poneli vise…

Slično ovom iz priče , na neobično putovanje, krajem leta,   krenuo je Vršnjački karavan interkulturalne edukacije. Učesnici  – srednjoškolci iz 6 vojvođanskih gradova, u organizaciji udruženja „Humana – društvo za podršku detinjstvu i mladosti“ iz Bačke Palanke i  podršku Carlsberg i Dunđerski Fondacije, Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice i Opštine Bačka Palanka,  su se odvažili na četvorodnevno putešestvije.

Sa idejom da upozna  interkulturalnu ponudu vojvođanskih sredina  i poveže aktivističke grupe mladih u njima,  23.08.  karavan je iz  Novog Sada  otpočeo putovanje kroz istoriju, kulturnu baštinu i običaje – Jevreja, Rusina, Ukrajinaca, Crnogoraca, Mađara, Hrvata, Bunjevaca, Nemaca, Slovaka, Roma … na ovim prostorima. U 6 gradova Vojvodine je  realizovao po jednu vršnjačku radionicu sa okupljenim mladima koji su dočekivali  karavan. Kroz druženje, radioničke igre … obrađene su važne teme : Identitet – ko sam ja?, Interkulturalno ja, Tri nivoa kulture, Diskriminacija –  sa kim bi voleo živiš , Migranti, Holokaust – „Hanin kofer“.

I , kao svaki,  karavan je bio prilika za razmenu , uspostavljanje novih , produbljivanje starih prijateljstava a ovaj vršnjački, kroz interkulturalnu edukaciju  , nadasve …  širio  je pozitivnu  energiju.

Na kraju, kada  se na horizontu ukazao kraj putovanju , vršnjački karavan je poput onog  iz priče stekao bogatstvo – to su doživljaji, druženje, stečeno znanje  …

U nastavku projekta, očekujem dobro vršnjačko druženje a za budućnost  mlade ljude koji žive u zajedništvu i toleranciji.  Zato će se u  Subotici, Kuli, Somboru, Inđiji, Rumi i Bačkoj Palanci širiti priča o 18 mladih koji su putujući učili kako da poštuju raznolikost kultura, imaju posebno uvažavanje prema ljudskom dostojanstvu i razlikama , mladima koji su saznali kako da  o tome poduče vršnjake u svojim školama.

 

Biće to priča o Mariji Radić, Milici Stojanović i Vesić Draganu iz Inđije, Jeleni Kondić, Kristini Katić i Nadeždi Marković iz Rume, Kristini Varga, Golubović Jovani i Filipu Balandžiću iz Kule, Erdelyi Violetti, Plavšić Neveni i Arančić Tamari iz Subotice, Isidori Ivošev, Danici Opačić i Isidori Mihaljčić iz Sombora, Nikolini Novaković, Lani Kovačević i Stefanu Štrpcu iz Bačke Palanke…

 

Vršnjački karavan interkulturalne edukacije

23 – 26. avgusta 2017. godine

 

Nataša Krulj, koordinator projekta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Švajcarska, Dečije selo Pestoloci, april 2017.

Kao i prethodnih 8 godina i ove 2017. godine, 12. aprila, grupa od 40-oro srednjoškolaca i 6-oro nastavnika krenula je put Švajcarske, u Dečije selo Pestoloci i tamo provela nezaboravne dve nedelje. Grupu su činili šesnaestogodišnjaci i sedamnaestogodišnjaci iz Inđije, Rume, Bačke Palanke i Sombora i njihovi profesori u svojstvu supervizora. Našu malu ekipu iz Rume činili su učenici: Kristina Katić, Marija Andrić, Zorana Babić, Tijana Ušljebrka, Jovana Hinić i Nikola Premić, sa svojom profesoricom Nadom Pavlović. Zahvaljujući SSŠ “Branko Radičević“ i Klubu Tolerancije u okviru škole, čiji su učenici članovi, na put smo krenuli spremni, potkrepljeni potrebnim znanjem iz oblasti ljudskih prava, diskriminacije, tolerancije – koje smo stekli kroz rad na radionicama u okviru Kluba, sa namerom da ta znanja proširimo i steknemo nova iskustva.

Posle 22 sata vožnje autobusom, tokom koje su se deca međusobno upoznavala, stigli smo u Dečije selo gde su nas dočekali divni  domaćini, voditelji tamošnjih kurseva: Kejt, Katalina, Manuel i Selin. Proveli su nas kroz selo koje će biti naš dom naredne dve nedelje. Smešteni smo bili u kući sa Inđičanima, dok su u drugoj kući odseli Sombor i Bačka Palanka.

Narednog dana počele su zajedničke radionice sa đacima iz Moldavije sa kojima je ove godine organizovana razmena. U početku vrlo bojažljivo i sramežljivo pa sve opuštenije, razvijalo se prijateljstvo između dece iz Srbije i Moldavije. Kroz zanimljive igre upoznavanja i  poverenja deca su se zbližavala i sve više uživala u zajedničkim radionicama. Neke od tema zajedničkih kurseva bile su: identitet, stereotipi, predrasude, anti-diskriminacija gde su se vodile najrazličitije diskusije i na kojima smo uvideli koliko su naše zemlje zapravo slične i da imamo dosta zajedničkih stvari. Istovremeno, uviđamo i različitosti koje nas čine posebnim, baš takvim kakvi jesmo i u kojima i jeste lepota i bogatstvo.Učimo dosta o sebi i o drugima, prihvatamo različitosti kao vrline, širimo vidike. Uviđamo značaj upoznavanja različitih nacija i običaja, značaj interkulturalnosti.

Posebno smo se radovali večeri kada su obe zemlje imale svoju prezentaciju. Naši učenici su se potrudili da na interesantan način, kroz interakciju sa publikom, predstave državu i gradove iz kojih dolaze, kao i neke od naših najistaknutijih ličnosti kroz istoriju pa do današnjih dana. Tako smo imali brkatog Vuka Karadžića, čuvenog Nikolu Teslu, a na terenu se „pojavio“ i Novak Đoković, doduše vrlo nespretno igrajući tenis. Na srpskom, engleskom, nemačkom i francuskom recitovani su stihovi pesme Santa Maria Della Salute. Publika je uživala u izvedbama, ali i ukusima srpske pogače i ajvara. Prezentacija je završena velikim veselim srpskim kolom kojem su se pridružili i Moldavci i Švajcarci, lako učeći osnovne korake. Ali i mi smo bili dobri u savladavanju moldavske tradicionalne igre i degustaciji kolača.

Tokom dva dana učenici su emitovali i svoju radio emisiju koju su sami stvarali i u kojoj su tokom direktnog emitovanja prenosili svoje utiske o ovom jedinstvenom putovanju svojim porodicam i prijateljima u Srbiji i Moldaviji.

 Pored igre i pesme, radosnih zajedničkih trenutaka, zajedno smo se i preznojali išavši na planinarenje i osvajajući švajcarske planinske šume i vrhove.  Poslednjeg dana razmene bilo je, naravno, i suza na rastanku i obećanja da ćemo ostati u kontaktu i velike želje da se opet negde sretnemo.

Kako su radni dani bili ispunjeni radionicama i obavezama, tako su vikendi bili rezervisani za izlete i obilazak prelepe Švajcarske. Prvi vikend proveli smo u veličanstvenom Lucernu, predivnom gradu koji ima svoje jezero i reku preko koje se povija mnoštvo mostova od kojih je jedan najstariji drveni most na svetu. Reka Rajna i snaga njenih vodopada ostavili su nas bez daha! Čuveni muzej „Tehnorama“ je mesto na kome su se i deca i stariji sjajno zabavili i na jedan dan i sami bili važni naučnici i stvarali svoja naučna otkrića. Naredni vikend obilazak planinskog sela Apencel sa tradicionalnim švajcarskim kućama, od kojih je svaka za sebe pravo umetničkoo delo, bilo je samo uvod u dalji odlazak žičarom na planinski vrh Santis na 2500m n.v. gde smo osetili čari nemilosrdne švajcarske zime i snagu Alpa. Posle obilaska urbanog Ciriha, kao šlag na torti bio je obilazak Fabrike čokolade i degustacija najpoznatijih slatkiša.

Dve nedelje je prošlo za tren, takav smo mi utisak imali. Sve strepnje i strah od nepoznatog koji smo u početku imali pretvorili su se u jedno nezaboravno iskustvo. Nisu nam teško pale ni naporne celodnevne radionice, ni život u zajednici, ni obaveze oko obavljanja kućnih poslova i organizacije. Uvideli smo koliko je važno ceniti sebe i druge, razvijati se i učiti, uvek biti otvoren za nova iskustva. Razvili smo osećaj solidarnosti, empatije i shvatili snagu zajednice, ali i pojedinca. S toga, trudićemo se da našim malim, dečijim, ali sigurnim koracima svet učinimo boljim.

voditelj grupe – supervizor

Nada Pavlović

Advertisements