2018

Karavan

Prvi vikend decembra bio je rezervisan za Karavan. Humana, udruženje iz Bačke Palanke realizovali su sa učenicima iz 6 gradova Vojvodine jednodnevni obilazak znamenitosti Novog Sada. Uradili su aktivnosti na temu ljudskih prava i na temu Holokausta. Nakon završenog obilaska, učenici imaju akcioni plan koji treba da realizuju u svojim gradovima. Utisci su veoma pozitivni i nadamo se produžetku projekta narednih godina.

IMG-6698acd8c0b36ecd91634cd3a8cd48fd-V

Švajcarska

Tokom 2018 godine u  Klub Tolerancije uključili su se mnogi nastavnici i novi, mlađi učenici. I dalje imamo radionice i omladinske aktivnosti. Članovi Kluba se već tradicionalno spremaju za razmenu – Trogen Švajcarska. Najboljih 6 učenika prve i druge godine, učestvovaće na razmeni u januaru. Nastavnica Jasmina Marić će biti ove godine supervizor. Ivana Stanković i Jasmina Marić rade radionice sa učenicima i pripremaju ih za razmenu.

 

Poseta učenika iz Rusije našoj školi i Klubu

U novembru mesecu bili smo domaćini učenicima iz Rusije – peojekat razred na razred sa gimnazijom iz grada Slobodski. Naši učenici, članovi Kluba tolerancije bili su sjajni domaćini osam dana. Raznovrsne aktivnosti, mnogobrojne ekskuruije učinili su da razmena bude kvalitetna i sadržajana. Gosti i domaćini su zadovoljni učinjenim i sada se naših 12 učenika sprema za uzvratnu posetu koja će se realizovati u Aprilu 2019.godine. Ivana Stanković koja je koordinator razmene je uz podršku kolega i direktora iznela celokupnu razmenu i predstavila školu i Klub u najboljem svetlu. Sledi tekst sa zvaničnog sajta škole –

SLIKA

Средња стручна школа „Бранко Радичевић“ из Руме, протеклих осам дана била је домаћин руским ученицима и наставницима кроз пројекат разред на разред. Пре шест година овај пројекат је започет на иницијативу професорице Иване Станковић која је уједно и координатор Клуба толеранције и координатор интеркултуралних размена у школи. Наши ученици Дејан Сербеџија, Никола Марин, Марко Видаковић, Мирјана Коров, Кристина Катић, Стефани Цикота, Марија Андрић, Зорана Радовић, Александра Јагличић, Милица Јоцковић и Жељана Пауновић били су сјајни домаћини својим вршњацима из града Слободској. Дане су проводили посматрајући часове у Бранковој школи. Наши професoри су се потрудила да анимирају госте на својим часовима, да им приближе наш начин рада. Успели су у томе јер су коментари гостију више него добри. Током осам дана гости су имали прилику да се упознају са традицијом Срема кроз изложбу коју је поставио Клуб креативности, да пробају да шију у текстилној радионици. Четвртак је био дан за улепшавање – гости су имали прилику да добију прелепе фризуре у нашем фризерском салону. Све похвале и симпатије су побрали наши угоститељи који су припремајући укусна јела и показавши професионални сервис, заслужили све похвале од стране школе али и гостију. Ваннаставне активности су оно у чему су гости заиста уживали – радионице у Борковцу на тему тимски рад и предрасуди су активности које су опустиле наше госте и приближиле вршњаке из две земље. Нада Павловић испред Клуба толеранције учинила је да се ученици осећају добродошло и опусте у активнотима радионичарског типа. Данила Васић, професор српског језика и књижевости гостима је приближила историју и традицију српског народа кроз изложбу слика и поставку експоната у Народном музеју у Београду. Током викенда гости су посетили Нови Сад, Сресмке Карловце, Београд и манастире по Фрушкој гори. Планинарски клуб „Борковац“ помогао нам је у реализацији мини планинарења по прелепој Фрушкој гори у чему су сви наши ученици заиста уживали. Велико гостопримство добили смо од кустоста Музеја у Руми који је на веома професионалан начин приближио историју Срема и Руме нашим гостима. Срдачан дочек гостију приредио је директор Мирко Зрнић који је испред колектива Бранкове школе поздравио госте уз симболични поклон испред школе и града Руме. Наша Општина је подржала интеркултуралну размену и добила велике похвале од стране организације из Русије. Сличости су многобројне између наших и њихових ученика. Разлике такође. У потпуности довољно свега да би оваква размена била квалитетна и испуњена. Наши ученици се припремају за узвратну посету у априлу месецу наредне године. Директор школе Мирко Зрнић и координатор размене проф.Ивана Станковић су веома задовољни реализованом интеркултуралном разменом и са нестрпњењем очекују узвратну посету.

Координатор разменe

Ивана Станковић

 

 

 

 

Advertisements