2019

ИНТЕРКУЛТУРАЛНА РАЗМЕНА – ТРОГЕН 2019

Шест чланова Клуба толеранције ССШ „Бранко Радичевић“ из Руме, чије је координатор Ивана Станковић, боравили су у Дечијем селу „ Pestalozzi” у Швајцарској у периоду од 24.01. – 7.02.2019. године. Клуб и школу су представили:  Анастасија Петровић, Јелена Грујичић, Александар Теодорчевић, Никола Марин, Мирослав Честић и Никола Шофаузер, са професорком Јасмином Марић.  Велику подршку и ове године имали су од директора школе Мирка Зрнића као и Општине Рума.

Циљ овог програма размене је да се млади из различитих делова Европе упознају, представе своју културу, религију и обичаје, али и да упознају туђу, како би тиме проширили сопствене видике, разбили стереотипе и предрасуде, што је предуслов мирног и толерантног суживота. Поред наше школе из Руме, у програму размене су                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   учествовали и ученици и њихови супервизори из шест градова из Војводине – Кула, Бечеј, Бачка Паланка,Инђија, Сомбор и Суботица. Пут до одредишта је био веома занимљив, јер су се ученици међусобно упознавали, зближавали и био је то увод у дивна пријатељства која су се развила током боравка тамо. Ове године је интеркултурална размена била са Пољском. Ученици су имали свакодневне радне обавезе – два пута дневно су имали радионице у трајању од по три сата. Радионице су водили угледни педагози из „Pestalozzi“ фондације. Ученици су се упознали са појмом идентитета, дискриминације, стереотипа, предрасуда; дискутовали су о тим темама са својим вршњацима, са циљем да продубе своја знања, како би ширили идеје толеранције и антидискриминације у својим мултикултуралним срединама. После 17 часова су имали слободно време, које су проводили са новим другарима из Пољске. Викендима су биле организоване екскурзије, па смо обишли Луцерн, Цирих, Рајнине водопаде, Технораму и сликовити градић Шофаузен. Боравак у Швајцарској је драгоцено искуство и за ученике и за њихове професоре.“

 

Акциони план након повратка…

Млади су се јако добро организовали и своје замишљено, спровели у дело… Званични извештај је на енглеском…

The action plan was done on 27.2.2019 int the ŠOSO „Radivoj Popović” in Sremska Mitrovica. The workshop lasted 45 minutes, starting at 9 AM. There were 13 participants. They were kids from a special school not just for kids  with disabilities, but in general kids with special needs.

When we got there we were all feeling a bit nervous because this was our first time holding a workshop

After we introduced ourselves and explained why we where there we started.

The first thing we did was the name + gesture type introduction.Then we moved on to the „rain“ warmup.

Everybody loved this game. You can really tell by the smiles on their faces.After that it was time for the main topic. We did the discrimination workshop with different coloured dots.

We really felt like the subject, for them, hit close to home . And after some time we got them to really open up and talk to us. After we finished that workshop we felt like it brought down the atmosphere . So we decided to light up the mood with a fun game, and end it on a happy note.We played the stuffed animal race. It was their favourite game.

To summarise the whole team did a really great job and ultimately we did what we set out to do. To break the barrier and stigma. We made some bonds and we definitely look forward to working with that school again.

Advertisements